Wobec tego catering jest usługą żywieniową, właśnie dlatego musi być ustalony i przeprowadzony na najwyższym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Nowoczesny catering to też dobór odpowiedniej oprawy, dekoracji do charakteru i miejsca imprezy. Słuszna aranżacja miejsca, wybór potraw, estetyka, sposób podawania, trafna ilość obsługi, to koronne dla cateringu sprawy. Żeby klienci byli zadowoleni, wszystko musi przebiegać sprawnie, idealnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zwieńczeniu. Jeżeli jakaś korporacja cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić jakąkolwiek imprezę gastronomiczną, nie za niesłychanie wolno w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, iż umie zrobić wszystko, to znaczy, iż umie nie dużo. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, ma prawo prowadzić catering, lecz powinien pozostać przy reklamie i sprzedaży własnego menu, albowiem to robi najprzyzwoiciej oraz ma do tego możliwości.
Obszerna restauracja hotelowa jest w stanie zagwarantować catering o wiele bardziej wystawny, dla gigantycznej ilości osób, bowiem ma możliwość przygotowania w największym stopniu wymyślnych dań w swojej kuchni. Czy malutki kanapkowy bar zorganizuje catering dla obszernej ilości osób, nie mając starczającego zaplecza? Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, czy też zamówić tam po prostu potrawy. Catering, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To też porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowywanych dań catering dietetyczny kraków. To również samochody chłodnie do transportu produkcji oraz wyposażenia na miejsce imprezy. Warto o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, i należy sprawić, czym firma dysponuje.
W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej.
Kiedy w latach dwudziestych ubiegłego wieku J.Willard Marriott otworzył własny osobisty sklepik z kawusią oraz gorącymi sandwiczami, nawet nie sądził o tym, że jest to pierwocina cateringu, jaki zezwoli mu na stworzenie w przyszłości jednej z najlepiej prosperujących na świecie sieci hotelowych. Pomysł na catering powstał z obserwacji, że jego kontrahenci spiesząc się, w znacznej większości zabierają nabyte kanapki ze sobą. Okazało się, iż kanapki 'na wynos’ pozwoliły mu się w krótkim czasie na tyle wzbogacić, że swoją propozycję rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom zakąski w trakcie lotu. Stąd dziś, większa część linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering.
W późniejszym czasie zaistniały tysiące korporacji cateringowych, które obsługiwały klientów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, lecz coraz więcej osób prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert. Wystawne, familijne przyjęcia aranżowane dieta pudełkowa są nie wyłącznie w restauracjach, lecz w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko zaczyna się od spotkania z kontrahentem oraz uzgodnienia konwencji usługi gastronomicznej.
Niezwykle ważny jest typ imprezy, bo usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Zupełnie inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, ślub, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole. Jest cała masa czynników, które formułują przebieg i konwencję imprezy, potrzebne jest w związku z tym dopracowanie oraz przedyskutowanie wszelkich szczegółów przedsięwzięcia gastronomicznego.